Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Ciasto z truskawkami i bezą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Półkruche ciasto z dodatkiem truskawek i chrupiącej bezy. W sam raz do popołudniowej kawki lub na deser.

Ciasto z truskawkami i bezą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z truskawkami i bezą

 

  • Ciasto:
  • 1/2 kostki palmy
  • 1 jajko
  • 32 g cukru waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 50 dkg truskawek
  • Beza:
  • 6 białek jaj
  • 12 łyżek cukru
  • 1 szklanka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Ciasto z truskawkami i bezą
Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieść. Ciasto rozłożyć na dnie foremki (ok. 35x22 cm). Ciasto oprószyć kaszą manną. Truskawki umyć, odszypułkować, osuszyć, poprzekrajać na pół i ułożyć na cieście. Beza: Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier, cały czas ubijając. Ubijać, aż cukier się rozpuści. Na koniec stopniowo dodawać cukier puder. Ubijać, aż piana zrobi się bardzo gęsta i błyszcząca. Pianę rozłożyć na truskawkach. Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 130 stopni. Ciasto piec dalej przez kolejne 60 minut.
Ciasto z truskawkami i bezą
Przygotowane ciasto rozłożone na dnie foremki.
Ciasto z truskawkami i bezą
Umyte odszypułkowane i osuszone truskawki ułożone na cieście.
Ciasto z truskawkami i bezą
Białka jaj ubite na sztywno z cukrem i cukrem pudrem.
Ciasto z truskawkami i bezą
Gotowa piana z białek i cukru rozłożona na truskawkach.