Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Ciasto z masą truskawkową wg Megg

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto z masą truskawkową wg Megg

Ciasto z masą truskawkową wg Megg Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z masą truskawkową wg Megg

 

  • Biszkopt jasny:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Biszkopt ciemny:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z masą truskawkową wg Megg
Biszkopt jasny: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubić. Następnie dodawać po jednym żółtku i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę wraz z proszkiem i wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blaszke wyłożoną papierem do pieczenia i piec w tem. 180st przez 15 min. Biszkopt ciemny: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubić. Następnie dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając. Na koniec dodać mąkę, kakao oraz proszek i wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 180st przez 15 min. Masa truskawkowa: Truskawki umyć i zmiksować blenderem na jednolity mus. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puch i dodając po troszku musu truskawkowego cały czas ucierać. Ułożenie: Na biszkopt ciemny wyłożyć masę truskawkową, rozsmarować równomiernie i przykryć biszkoptem jasnym. Wierzch ciasta polać polewą i posypać kolorową posypką. Ciasto włożyć do lodówki do schłodzenia i stężenia masy.
Ciasto z masą truskawkową wg Megg
Ciasto z masą truskawkową wg Megg
Ciasto z masą truskawkową wg Megg
Ciasto z masą truskawkową wg Megg