Sposób przygotowania:
Sernik czekoladowy z frużeliną wiśniową
Spód: Wszystkie składniki wkładamy do misy robota kuchennego i miksujemy do momentu, aż masa zacznie przypominać mokry piasek.Przesypujemy całość do tortownicy o średnicy 24 cm, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia i wciskamy dokładnie w spód i boki. Powinna się utworzyć zbita masa, która będzie stanowiła spód sernika. Schładzamy ciasto w lodówce. Masa serowa: W misie robota kuchennego dokładnie miksujemy twaróg i mascarpone, wlewamy mleko skondensowane , mąkę ziemniaczaną i chwilę miksujemy. Dodajemy po jednym jajku, po każdym miksujemy ok 30 sekund.. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej, dodajemy do masy serowej. Podczas wlewania czekolady cały czas mieszamy masę na niskich obrotach miksera. Masę serową przelewamy na schłodzony spód, wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 170 st.C, po czym zmniejszamy temperaturę do 110 st. C i pieczemy jeszcze 1,5 godziny. Studzimy w uchylonym piekarniku. Sernik należy porządnie schłodzić, najlepiej zostawić na na noc w lodówce. Frużelina wiśniowa: Kompot z wiśni mieszamy z wiśniówką i dodajemy mąkę ziemniaczaną, rozrobioną w odrobinie wody, cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania. Zdejmujemy z ognia. Do frużeliny dodajemy sok z cytryny oraz wiśnie, mieszamy delikatnie, tak, aby wiśnie się nie rozpadły i studzimy.Śmietankę ubijamy mikserem na sztywno. Za pomocą szprycy z ozdobną końcówką, robimy rozetkę dokoła sernika, środek wypełniamy frużeliną wiśniową. Jeśli zostało nam nieco frużeliny wiśniowej, podajemy ją osobno w miseczce. Jest tak smaczna, że na pewno będą na nią chętni...
marietta
karola25