Sposób przygotowania:
Wiśniowiec-tortowe
CIASTO: Olej, wodę, szklankę cukru oraz kakao umieścić w rondlu i zagotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru, wystudzić. Białka jaj ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania 1/2 szklanki cukru, następnie dodać żółtka i ubić do otrzymania kremowej lśniącej pianki, wlać całą ostudzoną mieszankę kakaową i wymieszać mikserem na minimalnych obrotach.Mąkę przesiać z proszkiem i sodą dodać do masy i wymieszać szpatułką do połączenia tak aby nie naruszyć struktury piany.Wylać ciasto do wyłożonej pergaminem blachy-samo dno, boków nie natłuszczać- ja miałam o wym 27/39 cm.Piec 40 minut w temp 180*c-do suchego patyczka, studzić przy otwartych drzwiczkach. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na 2 blaty. KREM BUDYNIOWY: Krem: Z 1/2 litra mleka odlewamy 3/4 szklanki pozostałość zagotowujemy z cukrem, do odlanej części mleka wbijamy jajko dodajemy mąki i miksujemy na gładko, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch dodając po łyżce zimnego budyniu oraz kilka kropel olejku migdałowego lub śmietankowego. FRUŻELINA WIŚNIOWA: Wiśnie przelewamy do rondla wraz z sokiem, dodajemy cukier, wodę oraz żelfiks zagotowujemy wyciskamy sok z cytryny, gotujemy 3 minuty do zaniku piany, odstawiamy do wystudzenia. MASA ŚMIETANOWA: Dobrze schłodzoną kremówkę łączymy z serkiem mascarpone-też z lodówki, dodajemy cukier puder, miksujemy do uzyskania gęstego kremu, uważać aby nie ubijać zbyt długo bo krem może się zważyć! PONCZ: Nalewkę mieszamy z zimną przegotowaną wodą. PRZEŁOŻENIE: Jeden blat kakaowego ciasta nasączamy ponczem, smarujemy połową frużeliny wiśniowej, wykładamy krem budyniowy, przykrywamy blatem kakaowym który również nasączamy, smarujemy warstwą wiśni, na wierzch wykładamy krem śmietanowy, wyrównać posypać startą czekoladą.Chłodzić najlepiej całą noc w lodówce.