paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Ciasto z maślanką i figami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo dobre lekko wilgotne ciasto z maślanką rodzynkami i figami.

Ciasto z maślanką i figami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto z maślanką i figami

 

  • 12 dag masło
  • 15 dag mąka tortowa
  • 8 dag mąka krupczatka
  • 150 ml maślanka
  • 1/2 łyżeczki soda oczyszczona Prymat
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 1/2 szklanki figi suszone
  • 1/2 szklanki rodzynki
  • aromat śmietankowy
  • 3 sztuki jajka
  • 18 dag cukier puder

Sposób przygotowania:

Ciasto z maślanką i figami
Do miski wsypać cukier puder i dodać masło ubić na jednolitą puszystą masę. Do masy dodawać po jednym jajku cały czas ubijając kolejne dodać gdy poprzednie dobrze połączy się z masą. Mąki wymieszać ze sobą oraz z sodą i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do masy wraz z maślanką ubijając na niskich obrotach. Do ciasta dodać rodzynki pokrojone w plasterki figi oraz olejek śmietankowy. Delikatnie wymieszać. Przelać do formy keksowej i piec na złoto brązowy kolor w temp 180 stopni.
Ciasto z maślanką i figami
Do miski wsypać cukier puder i dodać masło ubić na jednolitą puszystą masę. Do masy dodawać po jednym jajku cały czas ubijając kolejne dodać gdy poprzednie dobrze połączy się z masą.
Ciasto z maślanką i figami
Stopniowo dodawać do masy wraz z maślanką ubijając na niskich obrotach.
Ciasto z maślanką i figami
Do ciasta dodać rodzynki pokrojone w plasterki figi oraz olejek śmietankowy. Delikatnie wymieszać.

Tagi:

jajko jajka