gosia239

gosia239

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 234]

Ciasto z masy kajmakowej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne ucierane ciasto czekoladowe z dodatkiem mleka skondensowanego z bitą śmietaną. Ładnie się prezentuje.

Ciasto z masy kajmakowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z masy kajmakowej

 

  • 400 g masy kajmakowej z puszki
  • 200 g miękkiego masła
  • 250 g +2 łyżki cukru
  • 6 jaj
  • 400 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki kakao
  • 250 g śmietany kremówki

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z masy kajmakowej
Masło utrzeć z 250 g cukru na kremową masę. Kolejno dodawać jajka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać masę kajmakową (2 łyżki odłożyć). Czekoladę roztopić w gorącej kąpieli i wmieszać, wraz z kakaem, do drugiej części ciasta. Obie części ciasta nakładać do formy, lekko zamieszać widelcem. Piec w 175 st. C przez 60 minut. Wyjąć, a po chwili uwolnić z formy. Do śmietany dodać 2 łyżki masy kajmakowej i ubić, wsypując 2 łyżki cukru. Krem nałożyć na ciasto. Oprószyć kakao
Ciasto z masy kajmakowej
Do jednej części ciasta dodaje masę kajmakową
Ciasto z masy kajmakowej
Do drugiej części masy dodajemy czekoladę
Ciasto z masy kajmakowej
Ubijamy kremówkę dodajemy odłożoną masę kajmakową
Ciasto z masy kajmakowej
Na wierzch ciasta rozsmarowujemy masę z kremówki

Tagi:

czekolada