SUPERPRZEPIS

Cytrynowe ciasto piaskowe

  • 3
  • EwelinaP
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Cytrynowe ciasto piaskowe

Klasyczne ciasto piaskowe o smaku cytrynowym połączone
z wykwintnym smakiem mlecznej czekolady. ....

Składniki:

Cytrynowe ciasto piaskowe

 

 

  • Dekoracja:
  • 150g mlecznej czekolady
  • kolorowe kwiatki i kulki

Sposób przygotowania:

Cytrynowe ciasto piaskowe

ETAP 1:

Cytrynowe ciasto piaskowe
skórkę z cytryny zetrzeć na tarce a następnie wycisnąć sok

1. Cukier puder utrzeć z masłem, dodać żółtka i utrzeć
na puszystą masę. Dodać startą skórkę z cytryny, sok z cytryny oraz aromat cytrynowy, dokładnie wymieszać. Następnie zmniejszyć obroty miksera, dodać mąki przesiane i wymieszane z proszkiem
do pieczenia oraz olej i ubite ze szczyptą soli na sztywno białka. Całość połączyć na jednolitą masę.

ETAP 2:

Cytrynowe ciasto piaskowe
mąki przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia

2. Ciasto wylać do formy keksowej o wymiarach 12x30 cm, wysmarowanej oliwą i posypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 50 minut, wystudzić.

ETAP 3:

Cytrynowe ciasto piaskowe
ciasto przełożyć do formy i piec w piekarniku

3. Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać ciasto
a następnie udekorować kolorowymi kulkami i kwiatkami.

ETAP 4:

Dekoracja dowolna :)