Sposób przygotowania:
Piaskowe muffinki marmurkowe
Białka oddzielić od żółtek. Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, odstawić na bok.Do miski przełożyć miękką margarynę i dodać cukier. Utrzeć mikserem na puch. Dodawać po jednym jajku cały czas dobrze ucierając. Następnie partiami dodawać suche składniki i mieszać mikserem. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać łyżkę do ciasta i delikatnie wymieszać aby rozluźnić masę. Następnie dodać resztę piany i delikatnie wymieszać. Około ½ szklanki ciasta odłożyć i dodać do niego kakao i wymieszać dokładnie. Do foremek do muffinek nałożyć po około 1,5 łyżki ciasta i lekko wyrównać. Następnie dodać po łyżeczce ciemnego ciasta i lekko wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 160 st i wstawić ciastka. Po około 20 minut temperaturę powyższych do 180 i piec kolejne 20 minut., lub do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i wyjąć z foremek. Polewa: W rondelku zagrzać wodę z cukrem aż się cukier rozpuści. Dodać margarynę i mieszać aż cała się rozpuści i połączy z resztą składników. Dodać kakao i dobrze wymieszać. Ostudzić. Polewą udekorować babeczki i posypać błyszczącym cukrem. Smacznego!
zbysiowa
Ewa