Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Ciasto z mleka na zimno

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Przepyszne i delikatne ciasto z pianką

Ciasto z mleka na zimno

Składniki:

Ciasto z mleka na zimno

 

  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 2 puszki mleko skondensowane niesłodkie
  • truskawki

Sposób przygotowania:

Ciasto z mleka na zimno
Mleko skondensowane niesłodkie dobrze schłodzić.
Ubić mleko na sztywno mikserem, podzielić na 4 części.
Każdą galaretkę rozpuścić w ok.400 ml przegotowanej gorącej wody, ostudzić.
Każdą z nich wymieszać z 1/2 szkl.galaretki w innym kolorze.
Tortownicę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
Wylewać to tortownicy na przemian warstwy tężejących pianek i galaretek w tym samym kolorze.
Po wylaniu każdej warstwy tortownicę wstawić do lodówki na 20 minut.
Na wierzchu pianki ułożyć umyte, osączone i oszypułkowane truskawki , zalać galaretką, wstawić do lodówki, wstawić na 2 godziny do lodówki