Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Snicers z orzechami włoskimi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pyszne i mocno orzechowe ciasto, które czym dłużej stoi - jest jeszcze doskonalsze. Wbrew pozorom jest łatwe w przygotowaniu.

Snicers z orzechami włoskimi Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Snicers z orzechami włoskimi

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 200g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w 2 łyżkach ciepłego mleka

Krem:

  • 2 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
  • 150g masła
  • 1,5 łyżki kakao

Masa orzechowa:

Polewa (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Snicers z orzechami włoskimi

Ciasto:

Snicers z orzechami włoskimi
Blacha powinna być wysłana papierem do pieczenia.

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać, zagnieść i podzielić na 2 równe części. Upiec osobno 2 placki. Każdy z nich piec około 20 minut w 180 stopniach.

Krem:

Snicers z orzechami włoskimi
Masa powinna być dokładnia ostudzona - przed zmieszaniem jej z masłem.

Z mleka, mąki i cukru ugotować gęsty budyń. Masę powoli połączyć z żółtkami - uprzednio utartymi z cukrem. Ostudzić i wymieszać z masłem oraz kakao.

Masa orzechowa:

Snicers z orzechami włoskimi

Składniki masy orzechowej umieścić w garnuszku i podgrzewać do wrzenia i rozpuszczenia się cukru.

Całość:

Pierwszy placek wysmarować kremem i przykryć drugim blatem. Wierzch pokryć masą z orzechów.

Polewa:

Snicers z orzechami włoskimi
Polewa jest opcjonalna.

Krówki z masłem i cukrem - rozpuścić. Jednolitą polewą polać po orzechach.