dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Ciasto z owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Małe słodkie co-nie-co, które często gości w moim domu pełnym łasuchów;) Z podanej ilości wychodzi ciasto z foremki 20x20 cm, zwykle robię większe - zależy od tego ile mam owoców do zagospodarowania.

Ciasto z owocami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z owocami

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z owocami
Borówki umyłam, oderwałam ogonki, wysuszyłam. Brzoskwinię sparzyłam, zdjęłam z niej skórkę i pokroiłam na małe kawałki. Do malaksera włożyłam miękkie masło i utarłam z cukrem na puszystą masę. Kawałek laski wanilii rozcięłam wzdłuż i wyjęłam z niej ziarenka, które dodałam do masy. Przy włączonym ciągle malakserze dodałam do ciasta jajko, a następnie - partiami - mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Na koniec wmieszałam owoce i przełożyłam całość do silikonowej foremki. Piekłam 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 165 stopni.
Ciasto z owocami
Malakser uciera ciasto z masła, cukru, jajka, mleka, mąki z proszkiem i odrobiny wanilii
Ciasto z owocami
Owoce mogą być dowolne, połączenie borówek i brzoskwini wypada znakomicie
Ciasto z owocami
Delikatnie ale dokładnie owoce zostają wmieszane w masę
Ciasto z owocami
Ciasto prawie gotowe, a polscy siatkarze mistrzami świata!!!