kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Ciasto z owocami i bezową pianką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Puszyste i wilgotne ciasto, kwaskowate owoce i puszysta, słodka pianka bezowa to niezawodny sposób na pyszne ciasto z sezonowymi owocami.

Ciasto z owocami i bezową pianką

Składniki:

Ciasto z owocami i bezową pianką

 

  • (na formę o wymiarach 25cmx25cm)
  • Ciasto:
  • 3 żółtka
  • ¾ szklanki cukru
  • 15g cukru waniliowego
  • ¾ szklanki kwaśniej śmietany 18%
  • 1,5 szklanki maki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oliwy
  • Owoce (u mnie rabarbar wiśnie i truskawki)
  • Bezowa pianka:
  • 3 białka
  • 100g drobnego cukru

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z owocami i bezową pianką
Żółtka jajek ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy śmietanę a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na końcu dolewamy 3 łyżki oliwy. Miksujemy aż ciasto będzie jednolite. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy koło siebie dowolne owoce. Najlepsze będą te o kwaskowym smaku. Ja użyłam rabarbaru, wiśni i truskawek. Ciasto pieczemy w 180 stopniach C przez około 40 minut. Ciasto powinno być zarumienione i niemal upieczone. W czasie, gdy cisto się piecze powoli na małych obrotach ubijamy białka. Gdy będą już sztywne dodajemy drobny cukier i miksujemy aż się rozpuści. Ubita piane nakładamy na wierzch ciasta i pieczemy jeszcze 10 minut w tej samej temperaturze.