Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto z owocami i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Coś dla smakoszy porzeczek

Ciasto z owocami i kruszonką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto z owocami i kruszonką

 

  • 4 szkl mąka pszenna,
  • 1 szkl cukier puder,
  • 5 łyżek cukier,
  • 25 dag margaryna,
  • 3 łyżeczki cukier wanilinowy,
  • 5 szt żółtka,
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 2 łyżeczki otarta skórka z cytryny,
  • 10 dag rodzynki,
  • 70 dag Porzeczki czarne,
  • 3 łyżki bułka tarta

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z owocami i kruszonką
Na stolnicę przesiać 3 szkl mąki, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać 15 dag margaryny, cukier puder i dokładnie posiekać nożem. Następnie dodać 4 żółtka, otartą skórkę z cytryny i szybko zarobić ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na 1 godz. Z pozostałej mąki, żółtka, cukru i cukru waniliowego zrobić kruszonkę. Ciasto rozwałkować, ułożyć w przygotowanej brytfannie, posypać bułką tartą, wyłożyć oczyszczone porzeczki i rodzynki. Wierzch ciasta posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor w temp 180 stopni.
Ciasto z owocami i kruszonką
Etap 1
Ciasto z owocami i kruszonką
Etap 2
Ciasto z owocami i kruszonką
Etap 3