Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Ciasto z owocami lata

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne i proste w wykonaniu ciasto, pachnące latem

Ciasto z owocami lata Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto z owocami lata

 

  • 250g leśnych owoców- jagód, malin, poziomek, jeżyn
  • 1 nektarynka
  • 1 jajko
  • 200 ml śmietany 12% lub 18%
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki oleju
  • 1 i ½ szklanki mąki
  • Esencja rumowa
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z owocami lata
Wszystki owoce dokładnie umyć i osuszyć.
Jajko, bardzo dokładnie utrzeć z cukrem. Dodać olej i esencję rumową, śmietanę i dalej
ucierać. Dosypać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać dokładnie wszystkie
składniki, aż powstanie jednolita masa.
Mieszać można łyżką lub silikonową łopatką.

Prostokątną blaszkę posmarować tłuszczem i wylać do niej
ciasto. Równomiernie posypać owocami leśnymi, następnie poukładać
nektarynkę pokrojoną w cienkie plasterki.


Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut


Po ostudzeniu, ciasto posypać cukrem pudrem.
Ciasto z owocami lata
Staramy się w miarę równomiernie posypać ciasto owocami
Ciasto z owocami lata
Upieczone ciasto studzimy i dopoero wtedy posypujemy cukrem pudrem- inaczej cukier brzydko się roztopi
Ciasto z owocami lata
Ciasto jest smaczne jeszcze ciepłe, ale i następnego dnia będzie znakomitym dodatkeim do kawy