Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasto ze słonecznikiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ciasto ze słonecznikiem i bitą śmietaną jest rewelacyjne. Wymaga dość dużo pracy, ale warto go zrobić. Polecam, smacznego.

Ciasto ze słonecznikiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto ze słonecznikiem

 

  • Ciasto:
  • 8 dużych jajek
  • 7 łyżek mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 8 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • Słonecznik w karmelu;
  • 30 dag słonecznika
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 5 dag masła
  • Krem:
  • 15 dag masła
  • 1 puszka masy krówkowej orzechowej
  • spirytus do smaku
  • sok z cytryny do smaku
  • Pozostałe składniki:
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • polewa czekoladowa
  • Poncz:
  • 1/2 szkl przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka spirytusu

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto ze słonecznikiem
Biszkopt: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na 2 duże blaszki o wymiarach 27/38 wyłożone papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 12-15 minut w temp 180 stopni.Masło z mlekiem i cukrem zagotować. Wsypać ziarna słonecznika i gotować przez kila minut. Następnie wsypać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i włożyć do nagrzanego piekarnika. Zrumienić na złoty kolor, wyjąć, ostudzić.Krem: Masło utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo po 1 łyżce masy krówkowej. Wsypać ziarna słonecznika, ( pozostawić 3-4 łyżki do dekoracji) doprawić do smaku sokiem z cytryny i spirytusem, wymieszać.Zimne biszkopty skropić ponczem, ma jeden wyłożyć krem słonecznikowy, przykryć drugim biszkoptem, lekko docisnąć.Żelatynę wymieszać z kilkom łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje, podgrzać. Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Pod koniec dodać płynną żelatynę. Od razu wyłożyć na ciasto i wyrównać. Oblać polewą czekoladową, posypać pozostałym słonecznikiem, schłodzić. 
Ciasto ze słonecznikiem
Ziarna słonecznika wsypać na blaszkę i zrumienić
Ciasto ze słonecznikiem
Masło z masą krówkową utrzeć i połączyć ze słonecznikiem
Ciasto ze słonecznikiem
Wyłożyć na ciasto wyrównać i przykryć drugim blatem
Ciasto ze słonecznikiem
Po wierzchu oblać polewą i posypać pozostałym słonecznikiem