Sposób przygotowania:
Ciasto ze słonecznikiem
Biszkopt: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na 2 duże blaszki o wymiarach 27/38 wyłożone papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 12-15 minut w temp 180 stopni.Masło z mlekiem i cukrem zagotować. Wsypać ziarna słonecznika i gotować przez kila minut. Następnie wsypać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i włożyć do nagrzanego piekarnika. Zrumienić na złoty kolor, wyjąć, ostudzić.Krem: Masło utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo po 1 łyżce masy krówkowej. Wsypać ziarna słonecznika, ( pozostawić 3-4 łyżki do dekoracji) doprawić do smaku sokiem z cytryny i spirytusem, wymieszać.Zimne biszkopty skropić ponczem, ma jeden wyłożyć krem słonecznikowy, przykryć drugim biszkoptem, lekko docisnąć.Żelatynę wymieszać z kilkom łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje, podgrzać. Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Pod koniec dodać płynną żelatynę. Od razu wyłożyć na ciasto i wyrównać. Oblać polewą czekoladową, posypać pozostałym słonecznikiem, schłodzić.