Sposób przygotowania:
Miodownik ze słonecznikiemPrzygotowanie ciasta
Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę. Połączyć z masłem. Dodać miód, cukier, jajka oraz sodę. Zagnieść ciasto.
Pieczenie placków miodowych
Ciasto podzielić na trzy równe części. Dwie części ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszki (wymiary 24x24cm). Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotowanie ciasta z masą słonecznikową
Masa słonecznikowa: W garnuszku rozpuścić masło. Dodać słonecznik, cukier oraz miód. Wymieszać i zagotować. Masę odstawić na chwilę do przestudzenia. Trzecią część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszkę. Na ciasto wyłożyć masę słonecznikową. Wyrównać. Piec 17 minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotowanie masy budyniowej i smarowanie ciasta powidłami
Masa budyniowa: Z mleka odlać 1/3 szklanki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku wymieszać mąki i żółtko. Masę wlać do gotującego się mleka. Wymieszać i gotować 2 minuty. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z zimnym budyniem na puszystą masę. Na jednym z ciast miodowych rozsmarować powidła śliwkowe.
Przełożenie ciasta
Przykryć drugim ciastem miodowym. Na ciasto wyłożyć masę budyniową, wyrównać. Na wierzchu ułożyć ciasto ze słonecznikiem.