Sposób przygotowania:
Ciasto ze słonecznikiemETAP 1:

Biszkopt kakaowy:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier i cukier z wanilią. Następnie ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku.
Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Połączyć z masą jajeczną delikatnie mieszając. Ciasto wylać na 2 wyłożone papierem do pieczenia blaszki o wymiarze 25/35 cm.
Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15-17 minut.
ETAP 2:

Biszkopt zielony:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, młodym jęczmieniem i herbatą matcha.
ETAP 3:

Żółtka oddzielić od białek. Do białek wsypać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę dodając po łyżce cukru i cukier z wanilią. Następnie ubijając dodawać po 1 żółtku.
Pod koniec przesiać mąkę, dodać zmiksowany szpinak, wlać olej i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o takiej samej wielkości jak biszkopty kakaowe.
Piec w temp 180 stopni około 15-18 minut.
ETAP 4:

Słonecznik karmelizowany:
Masło, mleko, cukier i cukier z wanilią zagotować. Wsypać ziarna słonecznika, dokładnie wymieszać.
Tak przygotowany słonecznik równomiernie wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec na złoty kolor (około 10 minut), ostudzić.
ETAP 5:

Do 1 szklanki zimnego mleka dodać żółtka, obie mąki i cukier z wanilią, dokładnie wymieszać. Resztę mleka zagotować, połączyć z mlekiem z żółtkami, ugotować budyń, szczelnie przykryć, ostudzić.
Masło i margarynę utrzeć z cukrem pudrem dodając stopniowo zimny budyń. Pod koniec partiami dodawać adwokat.
ETAP 6:

Do utartej masy wsypać ziarna słonecznika ( odłożyć 2-3 łyżki) wymieszać.
ETAP 7:

Wszystkie biszkopty skroić wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i cukrem, przełożyć masą.
ETAP 8:

Wszystkie składniki na polewę oprócz spirytusu włożyć do garnka, podgrzać i ucierać, aby nie było grudek( nie gotować).
Doprawić do smaku spirytusem lub sokiem z cytryny, oblać ciasto, posypać karmelizowanym słonecznikiem, schłodzić.
kalia