Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto ze słonecznikiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto ze słonecznikiem to jedno z ulubionych. Dodatek karmelizowanego słonecznika i likieru adwokat do masy budyniowej to rewelacja.

Ciasto ze słonecznikiem

Składniki:

Ciasto ze słonecznikiem

 

  • Biszkopt kakaowy:
  • 8 jajek
  • 7 łyżek mąki tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • 8 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

  • Biszkopt zielony:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżka młodego jęczmienia
  • 1 łyżeczka herbaty matcha
  • 2 kulki mrożonego szpinaku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

  • Słonecznik karmelizowany:
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 4 łyżki mleka
  • 30 dag ziaren słonecznika

 

 

 

  • Poncz:
  • 200 ml przegotowanej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Ciasto ze słonecznikiem

ETAP 1:

Ciasto ze słonecznikiem
Z ciasta można upiec 1 biszkopt i przekroić na pół.

Biszkopt kakaowy:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier i cukier z wanilią. Następnie ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku.

Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Połączyć z masą jajeczną delikatnie mieszając. Ciasto wylać na 2 wyłożone papierem do pieczenia blaszki o wymiarze 25/35 cm.

Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15-17 minut.

ETAP 2:

Ciasto ze słonecznikiem
Mąkę wsypać do pojemnika, dodać herbatę i jęczmień.

Biszkopt zielony:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, młodym jęczmieniem i herbatą matcha.

ETAP 3:

Ciasto ze słonecznikiem
Zmiksowane jajka połączyć z mąką i szpinakiem.

Żółtka oddzielić od białek. Do białek wsypać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę dodając po łyżce cukru i cukier z wanilią. Następnie ubijając dodawać po 1 żółtku.

Pod koniec przesiać mąkę, dodać zmiksowany szpinak, wlać olej i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o takiej samej wielkości jak biszkopty kakaowe.

Piec w temp 180 stopni około 15-18 minut.

ETAP 4:

Ciasto ze słonecznikiem
Ziarna słonecznika wymieszać z rozpuszconym masłem, cukrem i mlekiem.

Słonecznik karmelizowany:
Masło, mleko, cukier i cukier z wanilią zagotować. Wsypać ziarna słonecznika, dokładnie wymieszać.

Tak przygotowany słonecznik równomiernie wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec na złoty kolor (około 10 minut), ostudzić.

ETAP 5:

Ciasto ze słonecznikiem

Do 1 szklanki zimnego mleka dodać żółtka, obie mąki i cukier z wanilią, dokładnie wymieszać. Resztę mleka zagotować, połączyć z mlekiem z żółtkami, ugotować budyń, szczelnie przykryć, ostudzić.

Masło i margarynę utrzeć z cukrem pudrem dodając stopniowo zimny budyń. Pod koniec partiami dodawać adwokat.

ETAP 6:

Ciasto ze słonecznikiem

Do utartej masy wsypać ziarna słonecznika ( odłożyć 2-3 łyżki) wymieszać.

ETAP 7:

Ciasto ze słonecznikiem

Wszystkie biszkopty skroić wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i cukrem, przełożyć masą.

ETAP 8:

Ciasto ze słonecznikiem

Wszystkie składniki na polewę oprócz spirytusu włożyć do garnka, podgrzać i ucierać, aby nie było grudek( nie gotować).

Doprawić do smaku spirytusem lub sokiem z cytryny, oblać ciasto, posypać karmelizowanym słonecznikiem, schłodzić.


Tagi:

ciasto