ptychu

ptychu

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 102]

Ciasto z pianką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Doskonale smakuje w ciepłe dni

Ciasto z pianką

Składniki:

Ciasto z pianką

 

  • spód biszkoptowy:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • na krem:
  • kostka masła
  • 3 żółtka
  • łyżka cukru pudru
  • galaretka wiśniowa
  • na piankę:
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • galaretka zielona

Sposób przygotowania:

Ciasto z pianką
Jajka ubijamy z cukrem pudrem ubijamy na gęstą masę, dodajemy przesiane mąki z proszkiem. Mieszamy łyżką. Pieczemy biszkopt ok. 20 minut. Kostkę masła dobrze miksujemy, dodajemy cukier puder i żółtka (pamiętając o sparzeniu wcześniej jaj). Pod koniec dolewamy po woli tężejącą galaretkę wiśniową. Masę wykładamy na zimny biszkopt. Białka ubijamy ze szczyptą soli, gdy będą dobrze ubite dolewamy tężejącą galaretkę agrestową. Wylewamy całość na masę. Schładzamy.

Tagi:

jajko jajka