BOSIAS

BOSIAS

Szef Kuchni
[Przepisów: 52]

Ciasto z pianka orzechowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Szybkie i kruche ciasto w sam raz na deser po niedzielnym obiadku.

Ciasto z pianka orzechowa

Składniki:

Ciasto z pianka orzechowa

 

  • Ciasto:
  • 3 szkl maki tortowej,
  • 1/3 szkl cukru pudru,
  • 250 g margaryny,
  • 4 zoltka,
  • 3 lyzki smietany,
  • 2 lyzeczki sody oczyszczonej
  • Pianka orzechowa:
  • 1 szkl cukru pudru,
  • 200g zmielonych orzechow wloskich,
  • 4 bialka,
  • Ponadto:
  • sloiczek dzemu lub marmolady,

Sposób przygotowania:

Ciasto z pianka orzechowa
Make przesiać na stolnice. Dodać margarynę i siekać az do połączenia. Wsypać sodę i wymieszać. Żółtka ubić z cukrem i śmietaną na jednolita masę. Dodać do maki i szybko zagnieść ciasto.Ciasto wyłożyć do formy posmarowanej tłuszczem tak aby zachodziło na boki. Wyłożyć dżem i rozsmarować. Białka ubić na sztywna piane, dodać cukier puder Ubić. Do ubitych białek dodać zmielone orzechy i dokładnie wymieszać.. Na dżem wyłożyć piankę orzechowa, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 170-180st przez 35-40min. Po ostudzeniu dowolnie udekorować. Smacznego!

Tagi:

ciasto mak