gosia239

gosia239

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 234]

Ciasto z pianką orzechowo-kokosową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne, łatwe w przygotowaniu ciasto przekładane pianą z dodatkiem orzechów i kokosu. Nikt mu się nie oprze

Ciasto z pianką orzechowo-kokosową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z pianką orzechowo-kokosową

 

  • Ciasto
  • 2 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 20 dag masła
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru

 

  • Piana
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki tartych orzechów włoskich
  • 3 łyżki wiórek kokosowych

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z pianką orzechowo-kokosową
Mieszamy mąkę z proszkiem i kakao dodajemy masło - siekamy. Dosypujemy cukier, żółtka zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy na 3 cześć wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Ubijamy białka na sztywną pianę z dodatkiem cukru, na koniec wsypać orzechy i kokos. Jedną część ciasta rozwałkowujemy do blaszki, wykładamy 1/2 piany rozsmarowujemy. Na ubitą pianę trzemy na tarce drugą część ciasta. Na starte ciasto kładziemy drugą część piany, na wierzch trzemy trzecią część ciasta. Ciasto wkładamy do piekarnika na 45 minut w temperaturze 180 Upieczone ciasto można polać polewa. .
Ciasto z pianką orzechowo-kokosową
Przekładamy składniki na stolnicę zagniatamy ciasto
Ciasto z pianką orzechowo-kokosową
Ubijamy pianę z białek dodajemy orzechy i kokos
Ciasto z pianką orzechowo-kokosową
Gotową pianę rozsmarowujemy na jedną część ciasta
Ciasto z pianką orzechowo-kokosową
Na wierzch piany ścieramy ostatnią część ciasta

Tagi:

ciasto tarta