SUPERPRZEPIS

Ciasto z pianką brzoskwiniową

  • 3
  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Ciasto z pianką brzoskwiniową Więcej zdjęć (5)

Nieco pracochłonne, ale delikatne i orzeźwiające ciasto z brzoskwiniami, brzoskwiniową pianką i truskawkową galaretką. Zestawienie smaków zostało podyktowane zawartością spiżarni, ale efekt końcowy okazał się bardzo smaczny.

Składniki:

Ciasto z pianką brzoskwiniową

 

  • CIASTO:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka ciemnego kakao
  • PIANKA:
  • 2 „Śnieżki”
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 50 dag sera trzykrotnie mielonego
  • 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • WIERZCH:
  • garść suszonych owoców goji
  • 2 galaretki o smaku truskawkowym

Sposób przygotowania:

Ciasto z pianką brzoskwiniową
CIASTO: Dno blaszki o wymiarach 23x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować). Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termo obiegiem. Mąkę przesiać z sodą, proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, nie przerywając miksowania partiami dodać cukier i miksować, aż się rozpuści, a piana stanie lśniąca. Na małych obrotach dodać po jednym żółtku, a następnie na zmianę po trochu mąki i oleju. Ciasto wylać do blaszki, wstawić do piekarnika. Piec około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika wyłożyć na deskę i zdjąć przyklejony do spodu papier, odstawić do wystudzenia. Po wystudzeniu ponownie umieścić w foremce, najlepiej wyłożonej świeżym kawałkiem papieru. PIANKA: Brzoskwinie dokładnie osączyć z zalewy, 2-3 połówki pokroić w plasterki, pozostałe w kostkę. Galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki wrzątku, odstawić do wystudzenia. Ser zmiksować. Śnieżki ubić z mlekiem na sztywno, dodać do sera i wymieszać. Na koniec zmiksować z gęstniejącą galaretką. Na wystudzonym blacie rozsmarować połowę masy serowej, rozłożyć brzoskwinie pokrojone w kostkę, przykryć pozostałą masą serową, wyrównać powierzchnię i wstawić blaszkę do lodówki. WIERZCH: Galaretkę truskawkową rozpuścić w 2 i 1/3 szklanki wrzątku, odstawić do wystudzenia. Na zastygniętej masie serowej ułożyć plasterki brzoskwini, rozsypać jagody goji. Owoce zalać tężejącą galaretką i ponownie wstawić blaszkę do lodówki.
Ciasto z pianką brzoskwiniową
Do ciasta dodawać po trochu mąkę wymieszaną z kakako.
Ciasto z pianką brzoskwiniową
Z ciepłego biszkopta zdjąć papier do pieczenia.
Ciasto z pianką brzoskwiniową
Na połowie masy serowej rozłożyć pokrojone brzoskwinie.
Ciasto z pianką brzoskwiniową
Na zastygniętej piance rozłożyć plastry brzoskwini i jagody goji.