Sposób przygotowania:
Ciasto z pianką brzoskwiniową
CIASTO: Dno blaszki o wymiarach 23x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować). Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termo obiegiem. Mąkę przesiać z sodą, proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, nie przerywając miksowania partiami dodać cukier i miksować, aż się rozpuści, a piana stanie lśniąca. Na małych obrotach dodać po jednym żółtku, a następnie na zmianę po trochu mąki i oleju. Ciasto wylać do blaszki, wstawić do piekarnika. Piec około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika wyłożyć na deskę i zdjąć przyklejony do spodu papier, odstawić do wystudzenia. Po wystudzeniu ponownie umieścić w foremce, najlepiej wyłożonej świeżym kawałkiem papieru. PIANKA: Brzoskwinie dokładnie osączyć z zalewy, 2-3 połówki pokroić w plasterki, pozostałe w kostkę. Galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki wrzątku, odstawić do wystudzenia. Ser zmiksować. Śnieżki ubić z mlekiem na sztywno, dodać do sera i wymieszać. Na koniec zmiksować z gęstniejącą galaretką. Na wystudzonym blacie rozsmarować połowę masy serowej, rozłożyć brzoskwinie pokrojone w kostkę, przykryć pozostałą masą serową, wyrównać powierzchnię i wstawić blaszkę do lodówki. WIERZCH: Galaretkę truskawkową rozpuścić w 2 i 1/3 szklanki wrzątku, odstawić do wystudzenia. Na zastygniętej masie serowej ułożyć plasterki brzoskwini, rozsypać jagody goji. Owoce zalać tężejącą galaretką i ponownie wstawić blaszkę do lodówki.
misia5
edytaha
Oczywiście Misiu, częstuj się :)
zbysiowa