Sposób przygotowania:
Ciasto z pianką malinową
CIASTO: Jajko z cukrem ubić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wmieszać do utartych jajek z mąką. Powstałą masę przelać do brytfanny wysmarowanej masłem. Piec ok. 15 minut w 180 st. Ostudzić.
PIANKA MALINOWA: 60 dag malin zmiksować, resztę odłożyć. Zmiksowane maliny przetrzeć przez sito. Żółtka z cukrem ubić na gładką masę. Mleko zagotować. Gdy będziemy miksować żółtka z cukrem wlewać pomału gorące mleko. Miskę z masą przełożyć nad garnek z gorącą wodą i mieszać ok. 10 minut. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Odstawić. Letnią żelatynę wmieszać do pianki. Śmietanę ubić, dodać do kremu. Wmieszać pozostawione wcześniej całe maliny. Zalać ciasto. Odstawić do lodówki na ok. 3 godziny.
WIERZCH: Przygotować galaretki jak podano na opakowaniu, odstawić do lekkiego stężenia. Zalać placek i wstawić do lodówki jeszcze na 2 godziny.
PIANKA MALINOWA: 60 dag malin zmiksować, resztę odłożyć. Zmiksowane maliny przetrzeć przez sito. Żółtka z cukrem ubić na gładką masę. Mleko zagotować. Gdy będziemy miksować żółtka z cukrem wlewać pomału gorące mleko. Miskę z masą przełożyć nad garnek z gorącą wodą i mieszać ok. 10 minut. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Odstawić. Letnią żelatynę wmieszać do pianki. Śmietanę ubić, dodać do kremu. Wmieszać pozostawione wcześniej całe maliny. Zalać ciasto. Odstawić do lodówki na ok. 3 godziny.
WIERZCH: Przygotować galaretki jak podano na opakowaniu, odstawić do lekkiego stężenia. Zalać placek i wstawić do lodówki jeszcze na 2 godziny.