gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Ciasto z pianką malinową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

bardzo dobre ciasto z malinami, polecam

Ciasto z pianką malinową

Składniki:

Ciasto z pianką malinową

 

  • CIASTO:
  • 2 jajka
  • 10 dag cukru
  • 15 dag mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • PIANKA MALINOWA
  • 70 dag malin
  • 15 dag cukru
  • szklanka mleka
  • 2 łyżki żelatyny
  • 4 żółtka
  • szklanka śmietany
  • WIERZCH
  • 2 galaretki truskawkowe

Sposób przygotowania:

Ciasto z pianką malinową
CIASTO: Jajko z cukrem ubić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wmieszać do utartych jajek z mąką. Powstałą masę przelać do brytfanny wysmarowanej masłem. Piec ok. 15 minut w 180 st. Ostudzić.
PIANKA MALINOWA: 60 dag malin zmiksować, resztę odłożyć. Zmiksowane maliny przetrzeć przez sito. Żółtka z cukrem ubić na gładką masę. Mleko zagotować. Gdy będziemy miksować żółtka z cukrem wlewać pomału gorące mleko. Miskę z masą przełożyć nad garnek z gorącą wodą i mieszać ok. 10 minut. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Odstawić. Letnią żelatynę wmieszać do pianki. Śmietanę ubić, dodać do kremu. Wmieszać pozostawione wcześniej całe maliny. Zalać ciasto. Odstawić do lodówki na ok. 3 godziny.
WIERZCH: Przygotować galaretki jak podano na opakowaniu, odstawić do lekkiego stężenia. Zalać placek i wstawić do lodówki jeszcze na 2 godziny.