ppaulinaa

ppaulinaa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Ciasto z piernikami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Taki tam kolorowy placek na podniesienie cukru w organizmie :) Jest pyszny i wspaniale prezentuje się na stole

Ciasto z piernikami

Składniki:

Ciasto z piernikami

 

  • Biszkopt: 5 jajek
  • szkl. mąki
  • szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Ciasto kokosowe:
  • 15 wiórek kokosowych
  • 5 białek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szkl. cukru
  • Masa budyniowa:
  • 1/2l mleka
  • 5 żółtek
  • cukier waniliowy
  • 12 dag cukru pudru
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej
  • kostka masła
  • Oraz: 2 galaretki wiśniowe
  • 20 dag pierniczków w czekoladzie

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z piernikami
Biszkopt: Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka oraz mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Z gotowej masy upiec biszkopt. Blat kokosowy: Białka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę i mieszamy z wiórkami. Pieczemy ok. 20 min. Masa budyniowa: Żółtka mieszamy z cukrami i mąką ziemniaczana. Dodajemy trochę mleka. Resztę zagotowujemy i dodajemy masę jajeczną. Masło ucieramy i dodajemy stopniowo zimny budyń. Jedna galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowani, gdy stężeje kroimy w paski. Na biszkopt wykładamy połowę masy, paski galaretki, pierniczki, resztę masy, blat kokosowy. Zalewamy drugą tężejącą galaretką.