Sposób przygotowania:
Ciasto z masą grysikową i piernikami
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i żółtka, miksujemy, na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i czekoladą w proszku. Formę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą, wlewamy ciasto biszkoptowe, pieczemy w temp 160 stopni ok 40 minut.
Ciasto orzechowe: Białka ubijamy z cukrem, dodajemy zmielone orzechy i mąkę wymieszanaz proszkiem do pieczenia. Pieczemy w temp 160 stopni ok 35 minut.
Masa grysikowa: Ugotować kasze z mlekiem, miodem, odstawić do ostygnięcia. Utrzeć masło z cukrem, dodać sok z połowy pomarańczy, oraz ugotowaną masę z kaszy manny. dokładnie połączyć wszystkie składniki.
Poncz: Zagotować wodę z cukrem, ostudzić, dodać sok z pomarańczy i malibu (może być inny alkohol)
Biszkopt podzielić na pół, nasączyć ponczem, na pierwszą warstwę biszkoptu ułożyć 3/4 masy grysikowej, przykryć ciastem orzechowym, następnie posmarować masą kajmakową, ułozyć drugą połowe biszkoptu, posmarować resztką masy grysikowei posypać startymi na trce pierniczakmi. Odstawić do lodówki.
Smacznego!!!
Ciasto orzechowe: Białka ubijamy z cukrem, dodajemy zmielone orzechy i mąkę wymieszanaz proszkiem do pieczenia. Pieczemy w temp 160 stopni ok 35 minut.
Masa grysikowa: Ugotować kasze z mlekiem, miodem, odstawić do ostygnięcia. Utrzeć masło z cukrem, dodać sok z połowy pomarańczy, oraz ugotowaną masę z kaszy manny. dokładnie połączyć wszystkie składniki.
Poncz: Zagotować wodę z cukrem, ostudzić, dodać sok z pomarańczy i malibu (może być inny alkohol)
Biszkopt podzielić na pół, nasączyć ponczem, na pierwszą warstwę biszkoptu ułożyć 3/4 masy grysikowej, przykryć ciastem orzechowym, następnie posmarować masą kajmakową, ułozyć drugą połowe biszkoptu, posmarować resztką masy grysikowei posypać startymi na trce pierniczakmi. Odstawić do lodówki.
Smacznego!!!