lipka02

lipka02

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1186]

Ciasto z powidłem wiśniowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smaczne ciasto kruche z powidłem

Ciasto z powidłem wiśniowym

Składniki:

Ciasto z powidłem wiśniowym

 

  • 300 g mąki
  • 2/3 kostki masła
  • 5 żółtek
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • powidło wiśniowe
  • cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z powidłem wiśniowym
Z maki,posiekanego masła i reszty podanych składników wyrób gładkie ciasto które podziel na dwie części.Jedną z nich włóż do lodówki do schłodzenia a drugą do zamrażalnika.Wyjmij ciasto z lodówki po godzinie ułóż na formę wysmarowaną tłuszczem nakłuj w paru miejscach widelcem i rozsmaruj na nim powidło.Drugą połowę ciasta z zamrażalnika zetrzyj na tarku o grubych oczkach tak aby zakryć całe powidło. Piecz na złoty kolor w piekarniku i podawaj posypane cukrem pudrem.