Sposób przygotowania:
Ciasto z rabarbarem
Jajka ubijamy z cukrem do momentu uzyskania jednolitej i gładkiej masy do białości. Dodajemy otartą na tarce o drobnych otworach tarce skórkę pomarańczową, dodajemy ekstrakt waniliowy, a następnie całość łączymy z wystudzonym stopionym masłem. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz solą i na zmianę ze śmietaną dodajemy ją porcjami do masy jajeczno-maślanej, miksując na wolnych obrotach. Nagrzewamy piekarnik do 180ºC. Wykładamy masę do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką blaszki, na koniec wsypujemy rabarbar na wierzch ciasta i pieczemy przez ok. 50-60 min, aż wierzch się zrumieni, a patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy. Upiec ciasto, wyjąć i ostudzić. Można posypać ciasto cukrem pudrem.