Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto z rabarbarem w kolejnej odsłonie

Ciasto z rabarbarem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto z rabarbarem

 

  • 1,5 szkl mąka pszenna,
  • 1,5 szkl mąka krupczatka,
  • 20 dag masło,
  • 2 łyżki majonez,
  • 2 łyżeczki cukier wanilinowy,
  • 20 dag cukier puder,
  • 1 szt jajka,
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 1 łyzeczka cynamon,
  • 1/2 kg rabarbar,
  • 3 łyżki dżem owocowy

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z rabarbarem
Mąki przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, posiekać nożem. Następnie wsypać cukier puder, dodać cukier waniliowy, majonez, jajko, zarobić ciasto. Zawinąć w folię, odłożyć w chłodne miejsce na 1 godzinę. Rabarbar obrać, pokroić . Ciasto rozwałkować, wyłożyć na przygotowana brytfannę, posmarować dżemem, ułożyć pokrojony rabarbar, oprószyć cynamonem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 40 minut.
Ciasto z rabarbarem
Etap 1
Ciasto z rabarbarem
Etap 2
Ciasto z rabarbarem
Etap 3

Tagi:

jajko jajka