Sposób przygotowania:
Ciasto z rabarbarem
Łodygi rabarbaru dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem trzcinowym. Po wstępnym połączeniu składników dodajemy po jednym żółtku.
Następnie partiami wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ubite na sztywną pianę białka ze szczyptą soli i drobnym cukrem do wypieków. Całość dokładnie, ale ostrożnie mieszamy.
Gotowe ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Równo rozprowadzamy. Na wierzchu układamy przygotowany wcześniej rabarbar.
Całość posypujemy kruszonkę (składniki na nią dokładnie rozcieramy palcami).
Pieczemy w temp. 180 st przez około 45-50 minut.
Następnie partiami wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ubite na sztywną pianę białka ze szczyptą soli i drobnym cukrem do wypieków. Całość dokładnie, ale ostrożnie mieszamy.
Gotowe ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Równo rozprowadzamy. Na wierzchu układamy przygotowany wcześniej rabarbar.
Całość posypujemy kruszonkę (składniki na nią dokładnie rozcieramy palcami).
Pieczemy w temp. 180 st przez około 45-50 minut.