SUPERPRZEPIS

Ciasto z rabarbarem

  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Ciasto z rabarbarem Więcej zdjęć (13)

Sezon na rabarbar w pełni. Zapraszam więc na pyszne, puszyste ciasto z rabarbarem i kruszonką. Doskonałe do popołudniowej kawy lub herbaty. Znika w mgnieniu oka.

Składniki:

Ciasto z rabarbarem

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z rabarbarem
Łodygi rabarbaru dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem trzcinowym. Po wstępnym połączeniu składników dodajemy po jednym żółtku.

Następnie partiami wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ubite na sztywną pianę białka ze szczyptą soli i drobnym cukrem do wypieków. Całość dokładnie, ale ostrożnie mieszamy.

Gotowe ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Równo rozprowadzamy. Na wierzchu układamy przygotowany wcześniej rabarbar.

Całość posypujemy kruszonkę (składniki na nią dokładnie rozcieramy palcami).

Pieczemy w temp. 180 st przez około 45-50 minut.
Ciasto z rabarbarem
Umyty i osuszony rabarbar kroimy na mniejsze kawałki
Ciasto z rabarbarem
Do miski dajemy miękkie masło lub margarynę oraz cukier trzcinowy
Ciasto z rabarbarem
Masło lub margarynę ucieramy z cukrem do wstępnego połączenia
Ciasto z rabarbarem
Do połączonych składników dodajemy po jednym żółtku
Ciasto z rabarbarem
Partiami dodajemy przesiane sypkie składniki
Ciasto z rabarbarem
Dodajemy ubite na sztywno białka
Ciasto z rabarbarem
Całość dokładnie mieszamy
Ciasto z rabarbarem
Ciasto przekładamy do formy i równo rozprwadzamy
Ciasto z rabarbarem
Na cieście układamy rabarbar
Ciasto z rabarbarem
Wierzch posypujemy kruszonką
Ciasto z rabarbarem
Pieczemy w 180 st przez 45-50 minut
Ciasto z rabarbarem
Pyszne ciasto z rababrarem