Sposób przygotowania:
Królewska karpatka
Rodzynki zalej rumem i odstaw je na 6 godzin. W misce roztrzep śmietankę z żółtkami, mąką ziemniaczaną oraz pszenną, a kiedy już pozbędziesz się wszystkich grudek dodaj gorące mleko, po czym zagotuj całość. Ciepłe masło ubij mikserem na puch i stopniowo dodawaj do niego ostudzony budyń, a kiedy krem będzie gotowy dodaj odsączone rodzynki.
Etap 2
Wodę zagotuj z margaryną, następnie dodaj mąkę, ciasto ucieraj do momentu aż zacznie odchodzić od garnka, po czym zdejmij je z ognia. Po dokładnym wystudzeniu ciasta stopniowo dodawaj jajka i proszek do pieczenia.
Gotowe ciasto odstaw na godzinę do lodówki.
Etap 3
Schłodzone ciasto przełóż do rękawa cukierniczego. Wyciskaj je na dwie małe blachy wyłożone pergaminem. Porcje ciasta wyciskane na blachę powinny prawie że się ze sobą stykać. Ciasto piecz w 220 stopniach przez 10 min, a potem 30 min w 180 stopniach.
Po ostudzeniu płaty ciasta przełóż kremem, a na koniec posyp cukrem pudrem.
Magdalena88
edytaha
niezły kąsek