SUPERPRZEPIS

Królewska karpatka

  • 3
  • Kniejson
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 33
Królewska karpatka

Nietypowa karpatka z przepysznym kremem maślanym i rodzynkami namoczonymi w aromatycznym rumie, polecam!

Składniki:

Królewska karpatka

Ciasto parzone

  • 250 ml wody
  • 100 g masła
  • 5 jaj
  • 130 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Krem

Dodatkowo

  • rodzynki
  • rum
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Królewska karpatka
Rodzynki zalej rumem i odstaw je na 6 godzin. W misce roztrzep śmietankę z żółtkami, mąką ziemniaczaną oraz pszenną, a kiedy już pozbędziesz się wszystkich grudek dodaj gorące mleko, po czym zagotuj całość. Ciepłe masło ubij mikserem na puch i stopniowo dodawaj do niego ostudzony budyń, a kiedy krem będzie gotowy dodaj odsączone rodzynki.



Etap 2

Królewska karpatka
Z podanych wyżej składników przygotuj ciasto parzone.

Wodę zagotuj z margaryną, następnie dodaj mąkę, ciasto ucieraj do momentu aż zacznie odchodzić od garnka, po czym zdejmij je z ognia. Po dokładnym wystudzeniu ciasta stopniowo dodawaj jajka i proszek do pieczenia.

Gotowe ciasto odstaw na godzinę do lodówki.

Etap 3

Królewska karpatka

Schłodzone ciasto przełóż do rękawa cukierniczego. Wyciskaj je na dwie małe blachy wyłożone pergaminem. Porcje ciasta wyciskane na blachę powinny prawie że się ze sobą stykać. Ciasto piecz w 220 stopniach przez 10 min, a potem 30 min w 180 stopniach.

Po ostudzeniu płaty ciasta przełóż kremem, a na koniec posyp cukrem pudrem.

Tagi:

ciasto krem