katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Rabarbar w cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Odkąd pojawił się rabarbar to często robię z nim ciasta. Co prawda nie mam malinowego tylko zwykły zielony ale ciasta też są smaczne.

Rabarbar w cieście

Składniki:

Rabarbar w cieście

 

  • Ciasto

 

  • mąka 3 szkl
  • jajka 6 dużych szt
  • cukier 1,5 szkl
  • kakao 4 łyżki
  • olej 1 szkl
  • soda 1 łyżeczka z czubkiem
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka kopiasta
  • woda 2-3 łyżki

 

  • Masa serowa

 

  • ser 1/2 wiaderka (1kg)
  • cukier 3 łyżki
  • budyń jasny 1/2 op
  • mleko albo śmietana ok 3 łyżki

 

  • Dodatkowo

 

Sposób przygotowania:

Rabarbar w cieście
Truskawki z kompotu delikatnie przekładamy na sito albo durszlak i osączamy. Przed samym położeniem na ciasto truskawki obtaczamy w bułce tartej.

Jajka wybijamy i ucieramy z cukrem na gładką masę, dodajemy mąkę z kakao, proszkiem, sodą i wodę (można dodać cynamon albo dowolny aromat).

Ciasto przekładamy do przygotowanej dużej blaszki i zasypujemy pokrojonym na większe kawałki rabarbarem. Ser łączymy z budyniem i mlekiem albo też śmietaną, doprawiamy do smaku cukrem i wykładamy na rabarbar. Zasypujemy przygotowanymi truskawkami.

Ciasto pieczemy ok 45min (do suchego patyczka) w 180 stopniach. 

Tagi:

ciasto