Sposób przygotowania:
Gruszkowiec, czyli lekkie ciasto z owocami i masąbiszkopt
Jajka ubijamy z cukrem tak długo, aż masa zbieleje i podwoi swoja objętość.
Dolewamy wodę i olej- ubijamy przez chwilę a na końcu wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.- mieszamy już delikatnie, ale dokładnie do połączenia się wszystkich składników.
Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 minut przez 18 minut.
Ciasto studzimy i zdejmujemy papier.
masa serowa
Przygotowujemy pierwszą część masy serowej.
Żelatynę zalewamy odrobiną kompotu, a gdy napęcznieje podgrzewamy do rozpuszczenia.
Wlewamy do reszty kompotu i odstawiamy .
Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy ser- mieszamy dokładnie ale delikatnie, na końcu cienkim strumieniem wlewamy kompot z żelatyną
Ciasto wkładamy z powrotem do blaszki, nasączamy kompotem, wykładamy masę i wyrównujemy górę sprawdzając czy nie zostaje gdzieś wolna przestrzeń- wkładamy do lodówki.
W ten sam sposób przygotowujemy drugą część ale nieco później.
mus owocowy
Kompot podgrzewamy i rozpuszczamy w nim galaretki, odstawiamy do ostudzenia.
Owoce miksujemy i przecieramy przez sito.
Gruszki łączymy z zimnymi galaretkami i wylewamy na masę serową- wkładamy do lodówki i przygotowujemy kolejną porcję masy serowej. opisaną powyżej.
Gotowe ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia
SylaUla