ziutula

ziutula

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 161]

Oszukany sernik cytrynowo-kokosowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sernik tzw. oszukany jest bardzo smaczny, czasem lepiej smakuje od tradycyjnego sernika, podstawa to dobre jogurty i świeże jajka.

Oszukany sernik cytrynowo-kokosowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Oszukany sernik cytrynowo-kokosowy

 

  • jajka 8 sztuk "M",
  • cukier 3/4 szklanki,
  • skórka starta 2 cytryny,
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie,
  • jogurt gęsty 1400 gram
  • budyń waniliowy 1 opakowanie,
  • kasza manna 4 łyżki,
  • wiórki kokosowe 1 szklanka,
  • herbatniki - ile potrzeba,

 

  • lukier kokosowy: cukier puder 3/4 szklanki,
  • wiórki kokosowe 2 łyżki,
  • mleko - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Oszukany sernik cytrynowo-kokosowy

ETAP 1:

Oszukany sernik cytrynowo-kokosowy
Świeże jajka dobrej jakości to podstawa udanego wypieku.

SKŁADNIKI TEMPERATURA POKOJOWA = żółtka, starta skórka z cytryny, cukier, cukier wanilinowy utrzeć mikserem do białości na kogel-mogel.

ETAP 2:

Oszukany sernik cytrynowo-kokosowy
Budyń można dodać o smaku jaki się lubi.

Do masy dodać jogurty, kaszę manną, budyń, wiórki kokosowe i dokładnie mikserem połączyć składniki.

ETAP 3:

Oszukany sernik cytrynowo-kokosowy
Zawsze ubijam pianę z jajek o temperaturze pokojowej.

Białka mocno ubite na sztywną pianę dodać do masy i łyżką delikatnie połączyć składniki.

ETAP 4:

Oszukany sernik cytrynowo-kokosowy

Użyłam okrągłe z wysuwanym dnem 2 formy 20 i 16 cm (mniejsza do pracy męża) wyłożone papierem do pieczenia, jeśli 1 tortownica to 28-30 cm, na dnie rozłożyć herbatniki, przelać masę prawie do pełna.

ETAP 5:

Oszukany sernik cytrynowo-kokosowy

Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, piec około 60 minut, do suchego patyczka, wystudzić przy uchylonych drzwiczkach z 20 minut, następnie w formach w chłodnym miejscu najlepiej całą noc.

ETAP 6:

Oszukany sernik cytrynowo-kokosowy

Z podanych składników utrzeć lukier, mleka dać tyle aby lukier był nie za gęsty, polać wierzchy sernika, zostawić w lodówce do zastygnięcia.