Anetka123

Anetka123

Starszy Kucharz
[Przepisów: 23]

Ciasto z sokiem z tymbarka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zamiast soku tymbarka porzeczkowego, można dać inny smak soku np pomarańczowy, a także na wierzch można posypać czekoladą.

Ciasto z sokiem z tymbarka

Składniki:

Ciasto z sokiem z tymbarka

Biszkopt

  • 4 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru
  • szklanka mąki,
  • łyżeczki proszku do pieczenia,

Masa pierwsza

  • 1 l tymbarka porzeczkowego
  • 2 budynie śmietankowe
  • 4 paczki delicji

Masa druga

  • 2 śnieżki
  • 2 szklanki mleka
  • pół szklanki wody
  • galaretka cytrynowa
  • łyżeczka żelatyny

Sposób przygotowania:

Ciasto z sokiem z tymbarka

ETAP 1:

Ciasto z sokiem z tymbarka
Jajka całe rozbijamy do miski ,wsypujemy 3/4 szklanki cukru miksujemy przez 10 minut

Całe jajka ubijamy z 3/4 szklanką cukru, ubijamy przez 10 minut. Po ubijaniu wsypujemy do tego mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy.

Przygotować blachę o wymiarach 34 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 175 stopni pieczemy ok. 40 minut.

Biszkopt po upieczeniu studzimy i jak wystygnie to wyciągamy z blachy, pozbywamy się papieru. Biszkopt wkładamy z powrotem na blaszkę.

ETAP 2:

Ciasto z sokiem z tymbarka
Do odlanej szklanki soku dajemy dwa budynie śmietankowe

Z litra soku odlać szklankę i resztę zagotować. Do szklanki dać dwa budynie śmietankowe i rozmieszać. Do gotujacego soku wlać szklankę z budyniami.
Zagotować tak jak budyń. Ściągnąć z gazu i ostudzić. Po ostudzeniu wlać na biszkopt i położyć na to delicje.

ETAP 3:

Śnieżkę przegotowujemy według przepisu na opakowaniu.

Galaretkę rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody, dajemy żelatynę.

Po ostudzeniu galaretki, dodajemy ją do przygotowanej masy i delikatnie mieszamy.

Masę rozsmarowujemy na placku i o ostawiamy do lodówki na całą noc.