Sposób przygotowania:
Beza z kremem kokosowo - pomarańczowym
1. Przygotowujemy bezę. Z białek ubijamy sztywną pianę (najlepiej zrobić to w metalowej, suchej misce). Do piany stopniowo, po łyżce, dodajemy cukier, miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Beza powinna być lśniąca. Bezę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy tak, aby miała wysokie brzegi. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C, po czym natychmiast obniżamy temperaturę do 120 st. C i suszymy bezę przez 2 godziny. Bezę studzimy w wyłączonym piekarniku.
2. Przygotowujemy krem. Z pomarańczy wyciskamy sok. Żółtka ubijamy z cukrem na parze, dodajemy sok z pomarańczy i podgrzewamy, mieszając, do zgęstnienia. Masę jajeczno - pomarańczową miksujemy z masłem. Mleko kokosowe ubijamy mikserem, aż zgęstnieje. Mleko kokosowe miksujemy z masą jajeczno - pomarańczową. Dodajemy wiórki kokosowe.
3. Krem wykładamy na bezę. Na wierzchu ciasta układamy umyte, pozbawione szypułek porzeczki.
2. Przygotowujemy krem. Z pomarańczy wyciskamy sok. Żółtka ubijamy z cukrem na parze, dodajemy sok z pomarańczy i podgrzewamy, mieszając, do zgęstnienia. Masę jajeczno - pomarańczową miksujemy z masłem. Mleko kokosowe ubijamy mikserem, aż zgęstnieje. Mleko kokosowe miksujemy z masą jajeczno - pomarańczową. Dodajemy wiórki kokosowe.
3. Krem wykładamy na bezę. Na wierzchu ciasta układamy umyte, pozbawione szypułek porzeczki.
Anulkaaa33