Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Beza z kremem kokosowo - pomarańczowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Chrupiąca, delikatna beza z kremem kokosowo - pomarańczowym. Słodycz ciasta dodatkowo przełamują czerwone porzeczki.

Beza z kremem kokosowo - pomarańczowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Beza z kremem kokosowo - pomarańczowym

Na bezę:

  • białka z 6 jaj L
  • 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Na krem:

  • 6 żółtek
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 pomarańcze
  • 50 g masła
  • 400 ml dobrze schłodzonego mleka kokosowego
  • 5 łyżek wiórków kokosowych

 

Sposób przygotowania:

Beza z kremem kokosowo - pomarańczowym
1. Przygotowujemy bezę. Z białek ubijamy sztywną pianę (najlepiej zrobić to w metalowej, suchej misce). Do piany stopniowo, po łyżce, dodajemy cukier, miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Beza powinna być lśniąca. Bezę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy tak, aby miała wysokie brzegi. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C, po czym natychmiast obniżamy temperaturę do 120 st. C i suszymy bezę przez 2 godziny. Bezę studzimy w wyłączonym piekarniku.

2. Przygotowujemy krem. Z pomarańczy wyciskamy sok. Żółtka ubijamy z cukrem na parze, dodajemy sok z pomarańczy i podgrzewamy, mieszając, do zgęstnienia. Masę jajeczno - pomarańczową miksujemy z masłem. Mleko kokosowe ubijamy mikserem, aż zgęstnieje. Mleko kokosowe miksujemy z masą jajeczno - pomarańczową. Dodajemy wiórki kokosowe.

3. Krem wykładamy na bezę. Na wierzchu ciasta układamy umyte, pozbawione szypułek porzeczki.
Beza z kremem kokosowo - pomarańczowym
Całość uzupełniają czerwone porzeczki (możemy zamienić je innymi owocami)