Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1359]

Sernik na kruchym spodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jedno z najbardziej klasycznych, a jednocześnie pysznych i lubianych niemal przez wszystkich ciast - sernik na kruchym spodzie. Aby uzyskać delikatny i kremowy smak, polecam dodać do masy serowej mleko i śmietanę kremówkę.

Sernik na kruchym spodzie

Składniki:

Sernik na kruchym spodzie

Na kruche ciasto:

Na masę serową:

  • 1 kg sera na sernik (z wiaderka)
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki śmietany 30%
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 3/4 szklanki oleju

Sposób przygotowania:

Sernik na kruchym spodzie

Przygotowanie kruchego ciasta

Mąkę i cukier puder przesiewamy przez sito, dodajemy żółtko i posiekane, zimne masło. Ciasto zagniatamy do połączenia się składników, owijamy folią, wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na dno natłuszczonej, prostokątnej blaszki.

Pieczemy 15 minut w 175 st. C (do zarumienienia).

Przygotowanie masy serowej

Wszystkie składniki na masę powinny być w temperaturze pokojowej.

Jajka myjemy, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy na puszystą masę z cukrem, dodajemy budynie oraz ser, miksujemy. Następnie, miksując na małych obrotach lub mieszając łyżką, wlewamy mleko, śmietankę oraz olej.

Białka ubijamy na pianę.

Białka dodajemy do masy serowej. Mieszamy delikatnie łyżką.

Masę serową wylewamy na podpieczony kruchy spód. Pieczemy godzinę w 175 st. C. W trakcie pieczenia nie otwieramy drzwiczek piekarnika. Po upieczeniu sernik studzimy w wyłączonym piekarniku.