Sposób przygotowania:
Sernik na kruchym spodziePrzygotowanie kruchego ciasta
Mąkę i cukier puder przesiewamy przez sito, dodajemy żółtko i posiekane, zimne masło. Ciasto zagniatamy do połączenia się składników, owijamy folią, wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na dno natłuszczonej, prostokątnej blaszki.
Pieczemy 15 minut w 175 st. C (do zarumienienia).
Przygotowanie masy serowej
Wszystkie składniki na masę powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka myjemy, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy na puszystą masę z cukrem, dodajemy budynie oraz ser, miksujemy. Następnie, miksując na małych obrotach lub mieszając łyżką, wlewamy mleko, śmietankę oraz olej.
Białka ubijamy na pianę.
Białka dodajemy do masy serowej. Mieszamy delikatnie łyżką.
Masę serową wylewamy na podpieczony kruchy spód. Pieczemy godzinę w 175 st. C. W trakcie pieczenia nie otwieramy drzwiczek piekarnika. Po upieczeniu sernik studzimy w wyłączonym piekarniku.