Sposób przygotowania:
Ciasto z masą bydyniową na Góralkach
BISZKOPT :
Obie mąki przesiać przez sito z proszkiem do pieczenia do miseczki. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno, gdy piana jest prawie ubita dodać cukier i ubijać aż będzie sztywna. Następnie dodawać po jednym żółtku. Gdy białka połączą się z żółtkami dodawać mieszankę mąki i wymieszać ciasto. Formę o wymiarach 39 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią masę biszkoptową. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 40 - 45 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwa placki.
MASA :
Do garnka wlać 3/4 mleka i zagotować. W reszcie mleka wymieszać budynie i gdy mleko się zagotuje wlać zawartość naczynia i energicznie mieszając gotować kilka minut aż budyń zgęstnieje. Gdy wystygnie miękkie masło utrzeć i dodając po łyżce masy budyniowej ucierać aż krem będzie gładki. Na koniec Góralki rozdrobnić rozdrabniaczem i dodać do masy, wymieszać.
POLEWA :
W rondelku umieścić składniki polewy i ciągle mieszając podgrzewać ją na maleńkim ogniu aż wszystko się rozpuści, nie wolno zagotować. Gdy polewa jest gotowa lekko ją przestudzić.
PRZEŁOŻENIE :
Jeden placek biszkoptowy ułożyć w blaszce, nasączyć dowolnym ponczem lub wodą z sokiem z cytryny, posmarować dżemem wymieszanym z wodą ( woda ułatwi rozsmarowanie dżemu na cieście ) i wyłożyć na niego około 2/3 masy. Przykryć drugim plackiem i też go nasączyć a potem wyłożyć resztę masy.
Ciasto wstawić do lodówki i po około 30 minutach ciasto polać polewą.
Ciasto przechowywać w zimnym miejscu ale przed podaniem dobrze aby nabrało pokojowej temperatury.
Obie mąki przesiać przez sito z proszkiem do pieczenia do miseczki. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno, gdy piana jest prawie ubita dodać cukier i ubijać aż będzie sztywna. Następnie dodawać po jednym żółtku. Gdy białka połączą się z żółtkami dodawać mieszankę mąki i wymieszać ciasto. Formę o wymiarach 39 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią masę biszkoptową. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 40 - 45 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwa placki.
MASA :
Do garnka wlać 3/4 mleka i zagotować. W reszcie mleka wymieszać budynie i gdy mleko się zagotuje wlać zawartość naczynia i energicznie mieszając gotować kilka minut aż budyń zgęstnieje. Gdy wystygnie miękkie masło utrzeć i dodając po łyżce masy budyniowej ucierać aż krem będzie gładki. Na koniec Góralki rozdrobnić rozdrabniaczem i dodać do masy, wymieszać.
POLEWA :
W rondelku umieścić składniki polewy i ciągle mieszając podgrzewać ją na maleńkim ogniu aż wszystko się rozpuści, nie wolno zagotować. Gdy polewa jest gotowa lekko ją przestudzić.
PRZEŁOŻENIE :
Jeden placek biszkoptowy ułożyć w blaszce, nasączyć dowolnym ponczem lub wodą z sokiem z cytryny, posmarować dżemem wymieszanym z wodą ( woda ułatwi rozsmarowanie dżemu na cieście ) i wyłożyć na niego około 2/3 masy. Przykryć drugim plackiem i też go nasączyć a potem wyłożyć resztę masy.
Ciasto wstawić do lodówki i po około 30 minutach ciasto polać polewą.
Ciasto przechowywać w zimnym miejscu ale przed podaniem dobrze aby nabrało pokojowej temperatury.