Sposób przygotowania:
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką
Rabarbar;
Rabarbar obieramy i kroimy w 1 cm kostkę.
Wrzucamy do garnka lub patelni o grubym dnie.
Zasypujemy cukrem i odstawiamy na około 30 minut, aż puści soki.
Następnie gotujemy na małym ogniu około 30 minut, aż rabarbar się rozpadnie i powstanie konfitura.
Studzimy.
Ciasto;
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże. Dodajemy 1 łyżkę cukru i mąki mieszamy.
Odstawiamy na 15 minut.
Mąkę mieszamy z pozostałymi składnikami i zaczynem i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 1 godz do wyrośnięcia.
Z ciasta formujemy kulki, spłaszczamy, wykładamy łyżkę konfitury i formujemy kształt wielkości większej mandarynki. Bułeczki wykładamy na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną mąką.
Kruszonka;
Składniki kruszonki łączymy ze sobą.
Bułeczki posypujemy kruszonką.
Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.
Smacznego ;)
Rabarbar obieramy i kroimy w 1 cm kostkę.
Wrzucamy do garnka lub patelni o grubym dnie.
Zasypujemy cukrem i odstawiamy na około 30 minut, aż puści soki.
Następnie gotujemy na małym ogniu około 30 minut, aż rabarbar się rozpadnie i powstanie konfitura.
Studzimy.
Ciasto;
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże. Dodajemy 1 łyżkę cukru i mąki mieszamy.
Odstawiamy na 15 minut.
Mąkę mieszamy z pozostałymi składnikami i zaczynem i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 1 godz do wyrośnięcia.
Z ciasta formujemy kulki, spłaszczamy, wykładamy łyżkę konfitury i formujemy kształt wielkości większej mandarynki. Bułeczki wykładamy na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną mąką.
Kruszonka;
Składniki kruszonki łączymy ze sobą.
Bułeczki posypujemy kruszonką.
Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.
Smacznego ;)
BozenaMatuszczyk
gosiapiotrek23
;)
cherry
gosiapiotrek23
;)
testing223
testing223