gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką najlepiej smakują z zimnym mlekiem lub herbatą. Polecam przepis.

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Ciasto;

Rabarbar;

Kruszonka

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką
Rabarbar;

Rabarbar obieramy i kroimy w 1 cm kostkę.

Wrzucamy do garnka lub patelni o grubym dnie.

Zasypujemy cukrem i odstawiamy na około 30 minut, aż puści soki.

Następnie gotujemy na małym ogniu około 30 minut, aż rabarbar się rozpadnie i powstanie konfitura.

Studzimy.



Ciasto;

W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże. Dodajemy 1 łyżkę cukru i mąki mieszamy.

Odstawiamy na 15 minut.

Mąkę mieszamy z pozostałymi składnikami i zaczynem i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 1 godz do wyrośnięcia.

Z ciasta formujemy kulki, spłaszczamy, wykładamy łyżkę konfitury i formujemy kształt wielkości większej mandarynki. Bułeczki wykładamy na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną mąką.



Kruszonka;

Składniki kruszonki łączymy ze sobą.



Bułeczki posypujemy kruszonką.

Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.



Smacznego ;)
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką
Mąkę mieszamy z pozostałymi składnikami i zaczynem i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 1 godz do wyrośnięcia.
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką
Bułeczki posypujemy kruszonką. Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.