ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Rabarbarowiec najlepszy z kruszonką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto ucierane jest doskonałą bazą do wielu owocowych ciast, jednak rabarbar w tym cieście jest najlepszym dodatkiem z chrupiąca kruszonką, smakuje wyśmienicie i w trakcie jedzenia chce się jeść i jeść.

Rabarbarowiec najlepszy z kruszonką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rabarbarowiec najlepszy z kruszonką

 

  • jajka 4 sztuki "L",
  • palma 20 dag,
  • cukier 1 szklanka,
  • aromat migdałowy 3 krople,
  • mąka tortowa 1, 3/4 szklanki,
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
  • rabarbar 70 dag,
  • cukier 2 łyżki,
  • tarta bułka 3 łyżki,

 

  • kruszonka: palma 12,5 dag,
  • cukier 100 gram,
  • mąka krupczatka 1,5-2 szklanki

Sposób przygotowania:

Rabarbarowiec najlepszy z kruszonką

ETAP 1:

Rabarbarowiec najlepszy z kruszonką
Składniki mają być o temeperaturze pokojowej.

Składniki temperatura pokojowa = miękką palmę, cukier, jajka, aromat migdałowy mikserem utrzeć do białości i spienienia, masa ma być grudkowata.

ETAP 2:

Rabarbarowiec najlepszy z kruszonką
Ciasto ma być o dość gęstej konsystencji.

Wsypać mąkę tortową z proszkiem do pieczenia i zmiksować na gładką masę dość gęstą.

ETAP 3:

Rabarbarowiec najlepszy z kruszonką
Jeśli mamy formę silikonową to bez wykładania papierem pieczemy.

Tortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia, w formie rozsmarować ciasto, wierzch posypać tartą bułką.

ETAP 4:

Rabarbarowiec najlepszy z kruszonką

Rabarbar umyć przed obieraniem i wytrzeć do sucha, obrany pokroić na większe kawałki i wyłożyć na cieście, posypać cukrem.

ETAP 5:

Rabarbarowiec najlepszy z kruszonką

Z podanych składników mikserem utrzeć drobną kruszonkę i rozsypać na rabarbarze.

ETAP 6:

Rabarbarowiec najlepszy z kruszonką

Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić.