dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Ciasto z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 400
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Ciasto biszkoptowe przekładane kremem maślanym i truskawkami. Ciasto dosyć kaloryczne ale bardzo dobre.

Ciasto z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z truskawkami

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z truskawkami
Owoce oczyszczamy i płuczemy. Osuszamy na sicie. Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy cukier i dokładnie miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy na przemian ubitą pianę i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wylewamy do tortownicy i pieczemy ok 35 minut w 180 stopniach. Upieczone studzimy i dzielimy na dwa placki. Żółtka ucieramy z cukrem w kąpieli wodnej. Następnie masę ucieramy z cukrem na gładki krem. Placek biszkoptowy smarujemy połową kremu i układamy warstwę truskawek. Przykrywamy pozostałym plackiem, smarujemy kremem i układamy owoce. Smacznego!
Ciasto z truskawkami
Pianę z białek delikatnine mieszamy z żółtkami i mąką.
Ciasto z truskawkami
Ciasto wlewamy do formy i pieczemy około pół godziny.
Ciasto z truskawkami
Masło ucieramy z masą żółtkową na gładki krem.
Ciasto z truskawkami
Biszkopt przekładamy kremem i truskawkami.