Zsa Zsa

Zsa Zsa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 132]

Ciasto z truskawkami i bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepyszne ciasto, które jest bardzo łatwe i dosyć szybkie w przygotowaniu. Będzie smakowac zarówno dużym jak i małym!

Ciasto z truskawkami i bitą śmietaną Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ciasto z truskawkami i bitą śmietaną

 

 

 

  • Masa śmietanowa:
  • 0,5 litra śmietanki 30 %
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy
  • Torebka cukru waniliowego

 

  • Dodatkowo:
  • 2 galaretki truskawkowe

Sposób przygotowania:

Ciasto z truskawkami i bitą śmietaną
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Białka ubijamy na sztywno i takie dodajemy do miski, całość mieszamy.

Ciasto przelewamy do formy 25x40, wyłożonej papierem do pieczenia albo nasmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. 

Śmietanę ubijamy na sztywno, cukier puder i cukier waniliowy mieszamy z śmietan-fixem i miksujemy. Gotową masę wykładamy na biszkopt, układamy truskawki.

Galaretki rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia. Tężejącą galaretkę wylewamy na ciasto, wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Ciasto z truskawkami i bitą śmietaną
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Ciasto z truskawkami i bitą śmietaną
Ciasto przelewamy do formy 25x40, wyłożonej papierem do pieczenia albo nasmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
Ciasto z truskawkami i bitą śmietaną
Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Ciasto z truskawkami i bitą śmietaną
Śmietanę ubijamy na sztywno, cukier puder i cukier waniliowy mieszamy z śmietan-fixem i miksujemy.
Ciasto z truskawkami i bitą śmietaną
Galaretki rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia. Tężejącą galaretkę wylewamy na ciasto, wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.