CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 182]

Placek z czereśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Placek na oleju, szybki do wykonania i bardzo puszysty. Wierzch posypany zmielonymi prażonymi pestkami dyni.

Placek z czereśniami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Placek z czereśniami

 

Sposób przygotowania:

Placek z czereśniami
Całe jaja dokładnie utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Do puszystych jaj dolewać stopniowo, mleko, olej, ciągle mieszając. Dalej już pracujemy łyżką.

Porcjami dodać oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Tortownicę 20, 21 cm wysmarować tłuszczem i wysypać mąką.

Ciasto wlać do formy. Opłukać i wydrylować czereśnie, lekko osuszyć. Czereśnie ułożyć na placku. Wierzch posypać zmielonymi prażonymi pestkami dyni.

Piec 180-170 C około 40-45 minut.

Najlepiej smakuje z jogurtem naturalnym lub mlekiem.
Placek z czereśniami
Na cieście układamy czereśnie i posypujemy dynią