Sposób przygotowania:
Placek z czereśniami
Całe jaja dokładnie utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Do puszystych jaj dolewać stopniowo, mleko, olej, ciągle mieszając. Dalej już pracujemy łyżką.
Porcjami dodać oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Tortownicę 20, 21 cm wysmarować tłuszczem i wysypać mąką.
Ciasto wlać do formy. Opłukać i wydrylować czereśnie, lekko osuszyć. Czereśnie ułożyć na placku. Wierzch posypać zmielonymi prażonymi pestkami dyni.
Piec 180-170 C około 40-45 minut.
Najlepiej smakuje z jogurtem naturalnym lub mlekiem.
Porcjami dodać oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Tortownicę 20, 21 cm wysmarować tłuszczem i wysypać mąką.
Ciasto wlać do formy. Opłukać i wydrylować czereśnie, lekko osuszyć. Czereśnie ułożyć na placku. Wierzch posypać zmielonymi prażonymi pestkami dyni.
Piec 180-170 C około 40-45 minut.
Najlepiej smakuje z jogurtem naturalnym lub mlekiem.