Sposób przygotowania:
Ciasto z truskawkami i orkiszową kruszonkąEtap 1
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, boki można wysmarować masłem. Mąkę, sodę i proszek do pieczenia wymieszać razem.
Etap 2
Mikserem utrzeć masło z cukrem i ekstraktem waniliowym.. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajko i utrzeć, do połączenia.
Dodawać kefir na zmianę z wymieszaną mąką, sodą i proszkiem, mieszać do połączenia się składników.
Etap 3
Wyłożyć ciasto do tortownicy.
Etap 4
Na wierzch poukładać połówki truskawek, jedna obok drugiej.
Etap 5
Przykryć orkiszową kruszonką. Piec w temperaturze 170ºC, najlepiej bez termoobiegu, przez około 50 minut.
Kruszonkę przygotować rozcierając składniki w palcach.