renatka1

renatka1

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 470]

Ciasto z truskawkami i orkiszową kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Truskawkowe ciasto z dodatkiem kefiru, dzięki czemu pozostaje dłużej wilgotne. Pyszna kruszonka na wierzchu!!!!

Ciasto z truskawkami i orkiszową kruszonką

Składniki:

Ciasto z truskawkami i orkiszową kruszonką

 

  • Ciasto:
  • 70 g masła
  • 130 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 duże jajko
  • 250 ml kefiru
  • 270 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 400 g truskawek

 

  • Kruszonka:
  • 60 g masła, roztopionego
  • 75 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Ciasto z truskawkami i orkiszową kruszonką

Etap 1

Ciasto z truskawkami i orkiszową kruszonką
Przygotować tortownicę, wyłożyć papierem.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, boki można wysmarować masłem. Mąkę, sodę i proszek do pieczenia wymieszać razem.

Etap 2

Ciasto z truskawkami i orkiszową kruszonką
Masło utrzeć z cukrem na puszystą maślaną masę.

Mikserem utrzeć masło z cukrem i ekstraktem waniliowym.. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajko i utrzeć, do połączenia.

Dodawać kefir na zmianę z wymieszaną mąką, sodą i proszkiem, mieszać do połączenia się składników.

Etap 3

Ciasto z truskawkami i orkiszową kruszonką
Tak przygotowane ciasto umieścić w tortownicy.

Wyłożyć ciasto do tortownicy.

Etap 4

Ciasto z truskawkami i orkiszową kruszonką
Na wierzch poukładać połówki truskawek, jedna obok drugiej.

Na wierzch poukładać połówki truskawek, jedna obok drugiej.

Etap 5

Ciasto z truskawkami i orkiszową kruszonką
Ciasto posypać kruszonką i piec w 170 stopniach przez ok. 50 minut.

Przykryć orkiszową kruszonką. Piec w temperaturze 170ºC, najlepiej bez termoobiegu, przez około 50 minut.

Kruszonkę przygotować rozcierając składniki w palcach.