elaela123

elaela123

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Ciasto z wiórkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne ciasto, zajmuje trochę czasu, ale warto spróbować.

Ciasto z wiórkami

Składniki:

Ciasto z wiórkami

 

  • biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 lyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki
  • ciasto wiórkowe:
  • 4 bialka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g wiórków kokosowych
  • masa:
  • 1 budyń śmietankowy
  • 0,5litra mleka
  • 2 lyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 lyzka mąkipszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 maslo
  • 4 żóltka

Sposób przygotowania:

Ciasto z wiórkami
Biszkopt: oddzielić bialko od żóltek, bialka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier, pojedynczo żóltka, na koniec delikatnie wmieszać mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Upiec biszkopt w dużej blaszce (21x23), ostudzić, przekroić na 2 części. Ciasto wiórkowe: bialka ubić z cukrem, dodać wiórki, wylożyć na blachę wylożoną papierem do pieczenia. Piec do lekkiego zrumieniena,dokladnie ostudzić. Masa:zagotować mleko z cukrem, budyń wymieszać z mąkami, wlać do gotującego się mleka, wymieszać, ostudzić. Maslo utrzeć z żóltkami, stopniowo dodawać zimny budyń. Na blaszce ukladać: biszkopt,masa, ciasto wiórkowe, masa, biszkopt. Na wierzch można polożyć owoce (winogrona,mandarynki, brzoskwinie lub ananasy z puszki) i zalać je galaretką, lub posypać cukrem pudrem.