ppaulinaa

ppaulinaa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Ciasto z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Jest pyszne, często piekła go moja mama, a ja podglądałam. Teraz sama je piekę dla swojej rodziny.

Ciasto z wiśniami

Składniki:

Ciasto z wiśniami

 

  • Ciasto:
  • ok. 4 szkl. mąki
  • 25 dag margaryny
  • szkl. ś,ietany 18 %
  • 6 żółtek
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 2 łyżeczki do pieczenia
  • Beza:
  • 6 białek
  • 6 łyżek cukru
  • 3 kisiel wiśniowe
  • wiśnie z kompotu
  • Masa:
  • 2 budynie waniliowe
  • 3 szkl. mleka
  • 20 dag masła
  • oraz cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z wiśniami
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy i wkładamy na godz. do lodówki. Następnie dzielimy na 6 części. Wiśnie odsączamy z kompotu i w razie potrzeby drylujemy. Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy z kisielami. Z lodówki wyciągamy 2 części ciasta i wałkujemy na prostokąty. Jeden wkładamy do blaszki, wykładamy na niego 1/3 bezy i 1/3 wiśni. Przykrywamy drugim prostokątem. Pieczemy ok. 20 min. w temp. 180 st. Tak samo postępujemy z pozostałymi częściami ciasta. Zagotowujemy 2 szkl. mleka, wlewamy budynie wymieszane z pozostałym mlekiem, gotujemy , a następnie studzimy. Masło ucieramy , stopniowo dodając budyń. Masę dzielimy na 2 części i przekładamy nią upieczone ciasto z bezami. Wierzch posypujemy cukrem pudrem