aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Ciasto z wiśniami 5

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Wyśmienite ciasto z wiśniami.

Ciasto z wiśniami 5 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z wiśniami 5

 

  • Biszkopt:
  • 4 jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • Ciasto z wiśniami:
  • 1 margaryna
  • 4 żółtka
  • 1 szkl śmietany
  • 3 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Piana:
  • 6 białek
  • 1 szkl cukru
  • 1 kisiel wiśniowy
  • Masa:
  • 2 budynie waniliowe
  • 0,5 szkl cukru
  • 0,5 litra mleka
  • 1 margaryna lub masło
  • Dodatkowo:
  • 1,5 szkl drylowanych wiśni

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z wiśniami 5
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy żółtka, mąkę proszek do pieczenia. Lekko mieszamy, pieczemy w 180 stopniach na blasze 25/36 przez 30 minut. Ciasto z wiśniami: Z podanych składników robimy ciasto. Wkładamy na noc do lodówki. Dzielimy na 4 części. Piana: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, następnie dodajemy kisiel i miksujemy. Masa: W niewielkiej ilości mleka rozrabiamy budynie, resztę zagotowujemy z cukrem i na gotujące wlewamy budyń i gotujemy mieszając do zgęstnienia. Studzimy. Łączymy z utartym masłem. Przełożenie ciasta do pieczenia: Dwie części ciasta wykładamy na foremki 25/36 wyłożone papierem do pieczenia, na nie wykładamy na każde wykładamy po połowie wiśni i piany i przykrywamy każde jednym ciastem. Pieczemy placki jeden do 35 minut w 180 stopniach. Przełożenie: Ciasto z wiśniami- połowa masy-biszkopt- reszta masy- ciasto z wiśniami dowolna dekoracja
Ciasto z wiśniami 5
Ciasto z wiśniami: z margaryny, śmietany, proszku do pieczenia, mąki i żółtek robimy ciasto, chłodzimy w lodówce. Następnie dzielimy na 4 części.
Ciasto z wiśniami 5
Ciasto wykładamy na formę wyścieloną papierem, wykładamy na nie wiśnie i przykrywamy drugim ciastem.
Ciasto z wiśniami 5
Piana: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, następnie dodajemy kisiel i miksujemy. Wykładamy na wiśnie i przykrywamy drugim ciastem.
Ciasto z wiśniami 5
Etap 4Masa: W niewielkiej ilości mleka rozrabiamy budynie, resztę zagotowujemy z cukrem i na gotujące wlewamy budyń i gotujemy mieszając do zgęstnienia. Studzimy. Łączymy z utartym masłem. Przekładamy ciasta.