Sposób przygotowania:
Murzynek z borówkowym krememETAP 1:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę z dodatkiem cukru.
Dodajemy żółtka, a następnie przesiana mąkę pszenną zmieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną oraz kakao.
Na samum końcu dodajemy według kolejności dżem, mleko oraz rozpuszczona i przestudzoną margarynę.
ETAP 2:
Ciasto wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 45 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy wzdłuż na 2 części.
ETAP 3:
Owoce myjemy i osuszamy, Odważamy 150 g i miksujemy.
ETAP 4:
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru.
Kiedy będzie już sztywna dodajemy zmiksowane borówki oraz żelatynę rozpuszczoną w trochę wody.
ETAP 5:
Do przygotowanego kremu dodajemy pozostałe owoce i mieszamy. Krem układamy na jednej połowie ciasta i przykrywamy drugim.
ETAP 6:
Do rondelka wkładamy wszystkie składniki polewy i doprowadzamy do wrzenia . Gorącą polewę rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki aby masa i polewa stężały.