beatkaa153

beatkaa153

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 544]

Ciasto ze śliwkami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Smaczne i szybkie ciasto do kawy . . .

Ciasto ze śliwkami

Składniki:

Ciasto ze śliwkami

 

  • 5 jajek
  • 2 kopiaste szklanki mąki
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kg śliwek

 

  • Masa budyniowa:
  • 2,5 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 5-6 łyżek cukru
  • 1 kostka margaryny

 

  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Ciasto ze śliwkami
Wbić jajka do miski, dodać cukier połączony z cukrem waniliowym. Ubić na puszystą masę. Dodać olej, mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylać na posmarowaną blaszkę. Umyć śliwki, wypestkować, osączyć i ułożyć na cieście rozcięciem do góry. Piec ok 40 minut. Ciasto zostawić do ostygnięcia. Ugotować budyń i wystudzić. Wystudzony budyń utrzeć z margaryną. Ciasto posmarować masą budyniową tak, by zapełnić wgłębienia z owocami. Wyrównać i polać polewą czekoladową. Ciasto nie należy do wilgotnych ale jest pyszne. Najlepiej smakuje następnego dnia.