mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ciasto ze śliwkami i budyniem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

W smaku bardzo podobne do Fal Dunaju, łatwe do zrobienia i bardzo smaczne:)

Ciasto ze śliwkami i budyniem

Składniki:

Ciasto ze śliwkami i budyniem

 

  • Składniki:

 

  • 0,5 kg śliwek
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 250g masła (lub margaryny)
  • ok. 1l mleka
  • 2 łyżki śmietany
  • 6 jajek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 opak. budyniu śmietankowego
  • 2 łyżki kakao
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Ciasto ze śliwkami i budyniem
Masło utrzeć z cukrem. Dodać ok. 100ml mleka, mąkę, jajka (żółtka i ubitą pianę), proszek i śmietanę. Utrzeć na gładką masę. Podzielić na 2 części. Do jednej dodać 2 łyżki mąki, do drugiej 2 łyżki kakao. Dojrzałe śliwki pokroić na połówki, usunąć pestki. Oprószyć mąką. Dno formy (40 x 25) wyłożyć papierem do pieczenia. Najpierw wylać jasne ciasto, na to ciemne i pionowo układać śliwki. Piec ok. 40- 50min. w 180 st.C. Przestudzić. W 3/4l mleka ugotować budyń z 2 opakowań. Wyłożyć na ostudzone ciasto. Zimne polać czekoladową polewą tworząc esy-floresy.