Sposób przygotowania:
Ciasto ze śliwkami i cynamonowa kruszonk
Do miski wsypujemy wszystkie składniki na kruszonkę (masło musi być miękkie) i ręką zagniatamy, aż wszystko się połączy. Formujemy podłużny wałek i wkładamy do zamrażalnika. w tym czasie przygotowujemy resztę składników. Śliwki obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy na pół. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, a następnie stopniowo żółtka. W osobnym naczyniu bardzo miękkie masło miksujemy na puch i stopniowo dodajemy masę jajeczna, aby wszystko się połączyło. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia - dokładnie mieszamy łyżką, wylewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i na cieście układamy śliwki. Wyjmujemy z zamrażarki ciasto na kruszonkę i ścieramy na grubych oczkach - posypujemy nim śliwki. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do 50 minut.