blanko

blanko

Szef Kuchni
[Przepisów: 76]

Ciasto zemsta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Naprawdę warto wypróbować. Polecam

Ciasto zemsta

Składniki:

Ciasto zemsta

 

  • 4 jajka
  • 125 cukru
  • 15 g kakao w proszku
  • 6 łyżek oleju
  • szczypta soli
  • 60 g mąki
  • czubata łyżeczka żelatyny
  • 350 g jasnej polewy czekoladowej
  • żółtko
  • 150 g ciemnej polewy czekoladowej
  • 2 łyżki likieru owocowego
  • 1/2l śmietany kremówki
  • borówki do ozdoby
  • 250 g konfitury borówkowej

Sposób przygotowania:

Ciasto zemsta
3 jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z 50 g cukru. 10 g kakao wymieszać z 6 łyżkami wody, zagotować. Olej, kakao i mąkę dodać do masy żółtkowej . Białka, 75 g cukru i sól ubić na sztywną pianę, wymieszać delikatnie z masą żółtkową. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika, piec 30-35 min w temp. 170°C. Wyjąć, ostudzić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, rozpuścić w odrobinie wrzątku. 250 g białej polewy rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać żółtko i jajko, ubić na krem. Dodać żelatynę, wymieszać, wlać likier, wymieszać, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać do kremu. Ciasto wyjąć z formy, przekroić na pół, spód ułożyć w formie, posmarować konfiturą borówkową, następnie 2/3 kremu, przykryć drugim blatem. 1/3 kremu posmarować wierzch i boki tortu. Tort odstawić w chłodne miejsce na 2 godz. Pozostałe polewy rozpuścić, wylać na talerz, gdy zastygną, zeskro-baćwiórki, ułożyć na torcie. Ozdobić kakao i borówkami.

Tagi:

jajko jajka