Sposób przygotowania:
Ciasto zemsta
3 jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z 50 g cukru. 10 g kakao wymieszać z 6 łyżkami wody, zagotować. Olej, kakao i mąkę dodać do masy żółtkowej . Białka, 75 g cukru i sól ubić na sztywną pianę, wymieszać delikatnie z masą żółtkową. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika, piec 30-35 min w temp. 170°C. Wyjąć, ostudzić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, rozpuścić w odrobinie wrzątku. 250 g białej polewy rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać żółtko i jajko, ubić na krem. Dodać żelatynę, wymieszać, wlać likier, wymieszać, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać do kremu. Ciasto wyjąć z formy, przekroić na pół, spód ułożyć w formie, posmarować konfiturą borówkową, następnie 2/3 kremu, przykryć drugim blatem. 1/3 kremu posmarować wierzch i boki tortu. Tort odstawić w chłodne miejsce na 2 godz. Pozostałe polewy rozpuścić, wylać na talerz, gdy zastygną, zeskro-baćwiórki, ułożyć na torcie. Ozdobić kakao i borówkami.